Concept Woonvisie klaar voor inspraak

Datum: 20-03-2012

gemeentebalkonHet college van B en W heeft ingestemd met de concept Woonvisie.

In de woonvisie schetst de gemeente een beeld van de actuele woningmarktsituatie in de gemeente Hellendoorn en zijn visie op wonen tot 2020. Op 4 april vindt een bijeenkomst plaats waar de visie wordt toegelicht. Tot 12 april hebben burgers en betrokken organisaties de mogelijkheid om te reageren op het concept.

 

De gemeente zal vervolgens de reacties verwerken om in juli het definitieve voorstel voor te kunnen leggen aan de gemeenteraad.

 

Speerpunten: kwaliteit boven kwantiteit,  woningbehoefte, woningbouwprogramma

Kwaliteit boven kwantiteit

De rode draad in de woonvisie is het op peil brengen en houden van een hoog kwaliteitsniveau van de bestaande woningvoorraad om zo leefbare, duurzame en toekomstbestendige wijken te houden met goede voorzieningen op het gebied van zorg en recreatie.

Het college stelt met de woonvisie grenzen aan inbreiding. Te veel verdichting en verstening gaan ten koste van de woonkwaliteit en (cultuurhistorische) identiteit. Er moeten voldoende groene aders en longen behouden blijven voor ontmoeting en recreatie.

Om ruimtelijk de kernen te kunnen afronden en in te kunnen spelen op het tekort aan (middel)dure koopwoningen, wordt in de komende periode prioriteit gegeven aan de afronding van Daarle West, Daarlerveen Zuid, Op ’n Kappertskaamp (Haarle), Hellendoorn Noord fase 1 en 2a en Kruidenwijk Zuid fase 1 (Nijverdal).

 

Woningbehoefte, crisis en actuele vraag

Het totale woningbestand bedraagt 14.021. Met de provincie Overijssel zijn prestatieafspraken gemaakt om in de periode 2010-2019 662 woningen te mogen bouwen. In de periode 2010-2011 zijn reeds 259 woningen toegevoegd aan de voorraad. Hiermee is 64% van de woningbouwafspraken met de provincie Overijssel behaald over de periode 2010-2014.

Het is belangrijk om strategisch in te zetten bij het vaststellen waar welke woningen mogen worden gebouwd. Dit om te voorkomen dat op termijn een tekort aan bepaalde soorten woningen ontstaat door de veranderende bevolkingssamenstelling. Denk aan de behoefte van ouderen aan levensloopbestendig wonen en wonen met zorg en van gezinnen met oudere kinderen of emptynesters aan duurdere koop. Daar zal rekening mee moeten worden gehouden.

De gemeente zal samen met de Woningstichting Hellendoorn onderzoeken in hoeverre transformatie of sloop en de bouw van levensloopbestendige woningen en wonen met zorg kan worden versneld, gekoppeld aan verkoop van de voorraad. Er wordt in de toekomst nauwelijks groei in het sociale huursegment voorzien.

 

Woonservicegebieden, aandacht voor starters en maatwerk

De woonvisie gaat uit van integraal werken vanuit het concept woonservicegebieden. Centrale doelstelling is, dat burgers, waaronder ouderen en mensen met een beperking, zo lang mogelijk de regie over het eigen leven houden. Blijvende aandacht is er in de woonvisie voor starters; zij worden waar mogelijk gestimuleerd en ondersteund om een eigen woning te kunnen kopen. Succesvolle instrumenten hiervoor zijn de startersregeling en projecten in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

 

Vooruitzichten vanaf 2020

De woningbehoefte neemt naar verwachting na 2020 onder invloed van vergrijzing en ontgroening geleidelijk aan terug. Tot 2030 wordt vooralsnog uitgegaan van een netto uitbreidingsbehoefte van 300-400 woningen. Mede ter voorbereiding op de nieuwe prestatieafspraken met de provincie voor de periode na 2015 gaat de gemeente onderzoeken hoe overcapaciteit kan worden teruggebracht.

 

Samenwerking levert integrale woonvisie op

Het gemeentebestuur streeft een woonvisie na die een zo breed mogelijk draagvlak heeft. De concept visie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Woningstichting Hellendoorn. Tijdens het proces zijn de provincie en klankbordgroepen, bestaande uit marktpartijen, vertegenwoordigers van wijken en dorpen en belangenorganisaties op het gebied van wonen, welzijn en zorg, betrokken geweest.

 

Bijeenkomst en reactietermijn

Op woensdagavond 4 april 2012 vindt om 19.30 uur een bijeenkomst plaats in het Huis voor Cultuur en Bestuur waar een toelichting wordt gegeven op de concept woonvisie. Diverse betrokken organisaties worden hiervoor uitgenodigd (o.a. de klankbordgroepen bestaande uit marktpartijen, plaatselijke belangen, huurdersplatform, etc.) Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom!

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via M.van.Sermondt@Hellendoorn.nl.

 

Reacties op de concept woonvisie kunnen tot uiterlijk 12 april 2012 schriftelijk kenbaar worden gemaakt door deze te zenden naar: Gemeente Hellendoorn, Team Ruimtelijke Ontwikkeling, T.a.v. J.M. van Sermondt, Postbus 200, 7440 AE  NIJVERDAL of via mail M.van.Sermondt@Hellendoorn.nl.

De reacties worden verwerkt in de definitieve woonvisie. Volgens planning zal medio mei het college van B en W de visie vaststellen, waarna het ter advies op 13 juni wordt voorgelegd aan de raadscommissie Grondgebied. De woonvisie staat geagendeerd voor de gemeenteraadsvergadering van 3 juli.

 

------------------------------------------------------------



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: