GroenLinks: Duurzaam, rendabel glasvezel in buitengebieden aanleggen

Datum: 22-08-2013

9.36 uur - De GroenLinks fractie vraagt de aandacht van het college voor de aanleg van duurzaam en rendabel glasvezel in de buitengebieden van de gemeente Hellendoorn. Recentelijk heeft de provincie Overijssel een stimuleringsregeling vastgesteld voor de aanleg van glasvezel in het buitengebieden.

 

De belangrijkste reden hiervoor is dat buitengebieden in onze provincie meestal voor providers onrendabele gebieden zijn om een snelle(re) internetverbinding aan te leggen. 

Voor de GroenLinks fractie geldt dat snel internet de ruggengraat is voor duurzaamheid en dat geldt zeker voor de buitengebieden van onze gemeente. Immers, snel internet is groen, gezond en gemeenschappelijk. Middels glasvezel werken wij allen aan aspecten als sociaal (langer thuis wonen voor ouderen, thuiswerken en hierbij een zorgtaak kunnen vervullen), economisch (bedrijfsleven, ZZP-ers ondersteunen, agrarische bedrijven in het buitengebied, recreatiebedrijven) en ecologisch (minder reiskilometers woon-werkverkeer, minder energieverbruik middels glasvezels in plaats van koperverbindingen en minder straling). 

Onze buurgemeente Rijssen-Holten heeft het initiatief genomen, onder voorbehoud van subsidiëring vanuit de eerder genoemde stimuleringsregeling en deelname van minimaal 60 % van de woningen, om voor de Borkeld en de Lichtenberg een pilot op te zetten, waarbij inwoners de mogelijkheid krijgen om een eigen glasvezelaansluiting in de woning te krijgen. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.glasvezelinhetbuitengebied.nl

De GroenLinks fractie heeft de volgende (aanvullende) vragen aan het college over glasvezel in de buitengebieden van onze gemeente:

  1. Heeft uw college kennis genomen van het initiatief van de gemeente Rijssen-Holten en bent u bereid om een dergelijk initiatief ook in de gemeente Hellendoorn uit te rollen?
  2. Zou u zo concreet mogelijk kunnen aangeven welke acties uw college heeft genomen tot nu toe om realisatie van glasvezel voor inwoners en bedrijven in de buitengebieden van onze gemeente mogelijk te maken?
  3. Zou u kunnen aangeven welke partijen u daarbij betrokken heeft en hoe u deze partijen heeft meegenomen in het proces, mede gelet op het belang dat dergelijke initiatieven vooral slagen, wanneer het van onze inwoners/bedrijven in de buitengebieden zelf komt (=bottum up approach)? 
  4. Heeft u kennis genomen van de rendabele en duurzame methodes die zijn ontwikkeld op het gebied van aanleg van glasvezelkabels? Als voorbeeld dragen wij aan om de kennis die is opgebouwd door Duurzaam Hoonhorst te gebruiken. 
  5. Bent u bereid om aannemers uit onze gemeente de opdracht te verstrekken om op een rendabele en duurzame methode het glasvezel in het buitengebied te laten aanleggen?



Reacties via Facebook

Vanaf nu kun je ook reageren via Facebook! Wel zo makkelijk. Als je liever via het normale reactieformulier werkt, kan dat natuurlijk ook. De reacties worden niet vermengd, zodat de mensen die het bericht via Facebook krijgen, de discussie ook kunnen volgen.

Reacties

Uw reactie

Naam:
Bericht: